Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Magyar Egészségügyi
Szakdolgozói Kamara

Vissza a Főoldalra

Szakmai tagozat:


Sürgősségi betegellátás szakmai tagozat

Kérem válasszon az alábbi lehetőségek közül, hogy megtekinthesse a szakmai tagozattal kapcsolatos információkat.

Tisztelt látogatók és Kollégák!

Tisztelettel köszönti Önöket hivatalos web felületén a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara legfrissebb tagozata a Sürgősségi Betegellátás Szakmai Tagozat.


Sürgősségi betegellátás Országos Szakmai Tagozat vezetősége

Tisztség Név Munkahely Telefon E-mail
Tagozatvezető Banga Béla Erik SZTE Szentgyörgyi Albert KK Sürgősségi Betegellátó Osztály +36 20 6690402 [email protected]
Tagozatvezető helyettes Rogus Piroska Petz Aladár Megyei Oktató Kórház SBO +36 70 4510771 [email protected]
Országos tagozati küldött Rogus Piroska Petz Aladár Megyei Oktató Kórház SBO +36 70 4510771 [email protected]
Országos tagozati küldött Szomor Andrea Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Sürgősségi Osztály +36 20 8236446 [email protected]
Országos Szakmai Tagozati Tanácsadó Testületi tag Hamucska György PAMOK -Győr- Infektológiai osztály
Országos Szakmai Tagozati Tanácsadó Testületi tag Baji Anikó Uzsoki Utcai Kórház - Sürgősségi Betegellátó egység
Országos Szakmai Tagozati Tanácsadó Testületi tag Czucz Péter Mohácsi Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztály
Országos Szakmai Tagozati Tanácsadó Testületi tag Deák András Pécsi Tudományegyetem, Klinikai Központ, Sürgősségi Orvostani Tanszék, sürgősségi Betegellátó Osztály
Országos Szakmai Tagozati Tanácsadó Testületi tag Ress Andrea SZSZBMK Kórházak és Egyetemi Oktatókórházak Jósa András Oktató Kórház Nyíregyháza
Országos Szakmai Tagozati Tanácsadó Testületi tag Balla Mónika Markhot Ferenc Oktatókórház-Eger
Vissza az oldal tetejére

SÜRGŐSSÉGI BETEGELLÁTÁS SZAKMAI TAGOZATVEZETŐ BEMUTATÁSA

Név: BANGA BÉLA ERIK
Kamarai igazolvány szám: 0600230
Munkahely: SZTE SZENTGYÖRGYI ALBERT KK SÜRGŐSSÉGI BETEGELLÁTÓ OSZTÁLY
BANGA BÉLA ERIK, tagozatvezető

Szakmai életútjának, korábban betöltött kamarai tisztségének, feladatkörének ismertetése:

1993-ban Felnőtt Szakápolóként végeztem, azóta vagyok az egészségügy elkötelezettje. A SZOTE Szívsebészet Önálló Osztály intenzív szobájában, majd ugyanott a hemodinamikai laborban kezdtem a pályám. Az országban az első ablációs beavatkozások részese lehettem. 1997-től a SZOTE Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás intézetében aneszteziológiai asszisztensként dolgoztam.

3 év más, oktatói és oktatásszervezési munka után csatlakoztam az akkor, a SZMJVÖ Szegedi II-es Kórház induló Sürgősség Betegellátó Osztályhoz 2003- ban, ahol a többszöri névváltozástól eltekintve folyamatosan dolgozom.

2005-től az általam kidolgozott ápolási és ellátási dokumentációs rendszert használtuk mely megfelelt a kórház, majd az összeolvadás után a klinikai központ elvárásainak is. A Triage rendszer bevezetésében is igyekeztünk az akkor induló, modern felfogás szerint fejleszteni dokumentációs alapunkat.
2005-től 2009-ig főnővér helyettes beosztásban is elláttam feladataimat.

2004-ben Klinikai Szakápoló Intenzív Terápiás Szakápoló (54) képesítést, 2005- ben Egészségtan tanár (BSc) diplomát is szereztem. 2012-ben a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Karán Ápoló (BSc)- ként, majd 2014-ben a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán Ápoló (MSc) -ként diplomáztam.

1999, majd 2005 óta folyamatos előadója vagyok a szakdolgozói és a sürgősségi, valamint más kongresszusoknak, felkéret előadóként vettem rész a Vajdaságban továbbképzésen. Szintén 2005 óta a MESZK szabadon választható továbbképzéseinek rendszeres szervezője és előadója is vagyok, az ellátórendszer számos, de kiemelten a sürgősségi ellátást érintő témáiban.

Országos tagozatvezetői céljai, elképzelései:

A Sürgősségi Betegellátás Szakmai Tagozat létrehozását azért kezdeményeztem, mert meggyőződésem, hogy ebben az önálló diszciplínává váló területben számos olyan probléma vár megoldásra, mely elsősorban itt van jelen.
A sürgősségi betegellátás szakmai tagozat munkáját a szakmai irányelvek, kompetenciák folyamatos felülvizsgálatában, szakmai anyagok, jogi aspektusok véleményezésében, kongresszusok, konferenciák szervezésében, előkészítésében látom.

A tagozat összefoghatja a jelenleg számos külön úton járó sürgősségi ellátó különböző szemléletét egységes irányelvvé, melynek része az egységes score- ok triage kategóriák és kompetenciahatárok alkalmazása, kidolgozása, melyben a tagozatra nagy szerep hárul. Fel kívánom venni a kapcsolatot a Magyar Sürgősségi Orvostani Egyesülettel, hogy a jelenleg folyó CTAS triage rendszer hazai HuTAS adaptálásában segítséget nyújthassunk, hiszen a tényleges végfelhasználók azon szakdolgozó kollégák, akik a triage-t végzik.
Számos olyan területen kell állást foglalnunk, mely nagyban megnehezíti a szakdolgozók mindennapi munkáját úgy, mint egyenlőtlen munkaterhelés detoxikáló, tájékoztatási kompetenciák, minimumfeltétel megfelelések, létszámproblémák és szakmai protokollok.

A tagozatban néhány fős munkacsoportokban vélem a leghatékonyabb munkát, mely munkacsoportok az egyes feladatokra tudnak fókuszálni, így rutint szerezve annak megoldásában. Egyúttal a küldöttekből álló munkacsoportok közös célért együtt töltött ideje összébb is kovácsolja a sürgősségi ellátásban dolgozókat az ország más és más területeiről.

Keresnünk kell a kapcsolatot a sürgősségi ellátás más szakmai civil szervezeteivel illetve a szakmai kollégiummal, hogy mielőbb érvényesíteni tudjuk szakdolgozó kollégáink érdekében elképzeléseinket.

Vissza az oldal tetejére

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK

Hazánkban jelenleg is változik, fejlődik a sürgősségi ellátás. Számos II-es és III-as progresszivitási szintű sürgősségi osztály nyílik, melyben nélkülözhetetlen az új körülmények közt hivatásukat gyakorló szakdolgozók magas szintű szakmai támogatása, védelme. Sürgető az egészségügy új, sürgősségi ellátásra támaszkodó struktúrához szükséges szakdolgozói szintű szakmai anyagok előkészítése, adaptálása, integrálása. Ezeket a feladatokat jelenleg feladatokat kizárólag orvosi szinten és orvosi szervezetek végzik mind a szakmai kollégium illetve a Sürgősségi Orvostani Társaság keretein belül. A szakmai tagozat itt kívánja megtalálni helyét, hiszen a sürgősségi osztályokon és ellátó helyeken a többi egészségügyi ellátóhoz képest nagyobb szakdolgozói önállóság és felelősség van jelen. Ehhez szükséges a kollégák egységes szemlélet szerinti oktatása, továbbképzése, a különböző szakmai végzettségű kollégák helyének megtalálása a sürgősségi ellátóknál.

Összesen körülbelül 1500-2000 egészségügyi szakdolgozó napi szakmai tevékenységének képviselete ez idáig csak áttételesen volt jelen a kamara tagozati besorolásával, azonban ez a 2015-ös évtől megváltozik.

A Sürgősségi Betegellátás Szakmai Tagozat tagjai közé vár minden olyan egészségügyi szakdolgozót, aki a területi szervezeténél nyilvántartott kamarai tag, a sürgősségi ellátás valamely területén dolgozik teljes vagy részidős állásban, aki a tagozatba felvételét kéri, és az Alapszabály által megkövetelt szakképesítéssel rendelkezik, így a tagozat tagsági feltételeit teljesíti. Ezek a szakképesítések a következők lehetnek:

 • intenzív betegápoló szakasszisztens,
 • intenzív betegellátó szakápoló,
 • intenzív betegellátó szakápoló (klinikai szakápoló) (54),
 • intenzív terápiás ápolói,
 • intenzív-terápiás szakasszisztens,
 • intenzív terápiás szakápoló,
 • diplomás ápoló,
 • egyetemi okleveles ápoló,
 • ápoló (54),
 • felnőtt aneszteziológiai és intenzív szakápoló,
 • sürgősségi szakápoló,
 • ápoló/Bsc,
 • ápoló Msc,
 • mentőtiszt Bsc,
 • mentőápoló,
 • mentőápoló (52),
 • mentőápoló,
 • sürgősségi és triage szakápoló,
 • akut betegellátó szakápoló.

Ugyanazon kamarai tag, egyidejűleg csak egy szakmai tagozat tagja lehet.

A MESZK Sürgősségi betegellátás szakmai tagozat struktúrája:


Megyénkénti 1-1 fő tagozati küldöttből (jelenleg 13 fő):
 • 1 fő országos tagozatvezető
 • 1 fő tagozatvezető-helyettes
 • 1 fő titkár - felkért
 • 2 fő országos küldöttgyűlési küldött
 • 9 fő tagozati küldöttgyűlési tag


Tevékenység:

1. Véleményezési jogkör gyakorlása:
 • Követelmények és érdekek megfogalmazása, azok kamarán belüli és kívüli képviselete.
 • A Sürgősségi betegellátás tagozatot közvetlenül érintő jogszabály-módosítások, előterjesztések véleményezése.
 • A tagok részére szakmai tanácsadás, szakmai vélemény kialakítása és annak továbbítása az érintett kamarai döntéshozó testületekhez.
 • A tagok szakmai tevékenységének figyelemmel kísérése. Helyi egészségügy ellátási területén működő szakdolgozóink közötti szerződések, működési engedélyek kiadhatóságának elősegítése.
 • A tagozat tagjainak szakmai tevékenységét ill. anyagi helyzetét közvetlenül befolyásoló, valamint az egészségügyet egyéb módon érintő jogszabályok tervezeteinek véleményezése.

2. Egyetértési jogkör gyakorlása:
 • A tagozat részt vesz illetékességi területüknek megfelelően, az Alapszabály keretei között az e tárgykör szerinti etikai eljárásban.
 • Egyéb, a tagozathoz tartozó tagok szakmai tevékenységét elősegítő feladatok ellátása.
 • Feladatkörében együttműködik az egészségügy területén működő más szakmai tagozatokkal.
 • Felkérésre – kijelölt szerve útján – szakértőként vesz részt a szakképesítéshez kötött egészségügyi szakdolgozói tevékenységek végzésével járó egészségügyi szolgáltatások minőségi ellenőrzésében.

3. Egyéb:

Kapcsolattartás más tagozatokkal, szervezetekkel. Társszakmákkal való együttműködés kialakítása. Konferenciákon történő részvétel. Meghatározni és képviselni szakdolgozóink gazdasági és szociális érdekeit. A tagozatot érintő ügyek önálló intézése. A tagozat szakdolgozóinak szakmai, etikai segítése. Elősegíteni az egészségügyi politika főbb fejlesztési irányait meghatározó állami, helyi önkormányzati döntések tervezeteit, ezzel a lakosság egészségügyi ellátásának javítását.Munkacsoportok:

1. Kutatási, továbbképzési és triage munkacsoport (3 fő régiónként 1-1)
 • összehangolni, segíteni a szétszórt kutatásokat, felméréseket,
 • segíteni a kötelező szakmacsoportos továbbképzéseket a szervezőknél,
 • támogatni a szabadon választható továbbképzések témaválasztását,
 • roadshow jellegű továbbképzések előkészítése az egységes szemlélet kialakításáért,
 • együttműködés az MSOTKE Triage munkacsoportjával,
 • konferenciák, kongresszusok szervezésének előkészítése
 • helyi vagy országos rendezvényeken való részvétel elősegítése,
 • szabadidős programlehetőségek felkutatása,
 • a Sürgősségi betegellátás önálló főiskolai kurzus indításának előkészítése,
 • bekapcsolódás a pécsi és szegedi MSc képzés előkészítésébe.

2. Szakmai előkészítési és véleményezési munkacsoport (3 fő régiónként 1-1)
 • jogi anyagok véleményezése, előkészítése
 • szakértők felkutatása a közös állásfoglaláshoz
 • vizsgabizottsági tagok ajánlása országosan
 • szakmai találkozók, szakmai versenyek anyagainak előkészítése, véleményezése
 • a kórházankénti szakmai irányelvek összegyűjtése, összehangolása a sürgősségi ellátás specifikumaiban

3. Kommunikációs, média, szervezési és taglétszám munkacsoport (3 fő régiónként 1-1)
 • lehetőségek keresése a sürgősségi betegellátás médiában történő megjelenésére
 • régiónként és megyénkénti kapcsolattartás összehangolása más egészségügyi szakmai szervezetekkel
 • a megyék, régiók egyes híreinek, információinak összegyűjtése, webkész anyaggá szerkesztése, közzététele
 • a tagozat taglétszámának növelése, a megyék, munkahelyek által
 • a szakmai tagozat önálló megjelenés lehetőségének biztosítása
 • önálló kommunikációs és közösségi csatornák kialakítása, kezelése

Vissza az oldal tetejére

Gyakran használt funkciók

Felnőttképzési nyilvántartási szám: B/2021/001616
 • Állásbörze
 • Biztosítás
 • Választások 2022
Kérem várjon...
Kongresszusok listája
 • H
 • K
 • Sze
 • Cs
 • P
 • Szo
 • V
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31