Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Magyar Egészségügyi
Szakdolgozói Kamara

Vissza a Főoldalra

Szakmai tagozat:


Szülésznői szakmai tagozat

Kérem válasszon az alábbi lehetőségek közül, hogy megtekinthesse a szakmai tagozattal kapcsolatos információkat.

Tisztelt Látogatók! Kedves Kollégák!

Tisztelettel köszönti Önöket a MESZK Szülésznői Szakmai Tagozatának vezetősége a honlapunkon.


Szülésznői Országos Szakmai Tagozat vezetősége

Tisztség Név Munkahely Telefon E-mail
Tagozatvezető Tóth Anna Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika +36 20 6695425 [email protected]
Tagozatvezető helyettes Zsámboki Judit DEKK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika +36 30 2583596 [email protected]
Országos tagozati küldött Bognár Beáta Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház +36 20 4980824 [email protected]
Országos tagozati küldött Szilágyi Rebeka Szent Imre Egyetemi Oktató Kórház +36 30 8353945 [email protected]
Országos Szakmai Tagozati Tanácsadó Testületi tag Lipienné Dr. Krémer Ibolya Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Szülészeti Nőgyógyászati klinikai Ismeretek Tanszék
Országos Szakmai Tagozati Tanácsadó Testületi tag Maczkó Anikó Szent János Kórház és Rendelőintézet
Országos Szakmai Tagozati Tanácsadó Testületi tag Eredics Anita Petz Aladár Megyei Kórház Győr
Országos Szakmai Tagozati Tanácsadó Testületi tag Kaizer Melinda Pécsi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
Vissza az oldal tetejére

SZÜLÉSZNŐI ORSZÁGOS SZAKMAI TAGOZAT VEZETŐ BEMUTATÁSA

Név: TÓTH ANNA
Kamarai igazolvány szám: 0506115
Munkahely: SEMMELWEIS EGYETEM SZÜLÉSZETI ÉS NŐGYÓGYÁSZATI KLINIKA
TÓTH ANNA, tagozatvezető

Szakmai életútjának, korábban betöltött kamarai tisztségének, feladatkörének ismertetése:

A szülésznői oklevél megszerzése után főiskolai oklevelet szereztem szakoktatói szakon 1993-ban, majd 2004-ben egészségügyi szakmenedzser lettem. 2011-ben természetgyógyász, - akupunktőr végzettséget szerezetem.

1983 óta a Semmelweis Egyetem II. Női Klinikáján dolgozom, mint szülésznő, szakoktató. A szülésznőképzés minden szintjén oktattam, magyar és angol nyelven. Éveken át vizsgaelnökként ténykedtem a szülésznői oktatásban. Az Országos szakértői névjegyzékben 2001 óta szerepelek. A Magyar Ápolási Egyesületben a kezdetek óta dolgozom, a vezetőség tagjaként, szorosan és egyetértésben tevékenykedünk: Kamara és Egyesület.

Éveken át dolgoztam a Magyar Pszichoszomatikus Társaságban és a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottságban.

Fontosnak tartom a várandósok egészségnevelését, felvilágosítását, 2008 óta írok az Anyák Lapjában és a Babamagazinban.

Számos konferencián tartottam előadást, publikáltam.

2013.-ban Kossuth Zsuzsanna díjban részesítettek.

A MESZK alapító tagja vagyok, megalakulása óta (2004) vezetem a szülésznői tagozatot, országos tagozatvezetőként. Az első évek nem voltak könnyűek a teljesen új, és megpróbáló feladatokkal megtűzdelve, de ma már az évek alatt kialakult együttműködésnek és kapcsolatoknak köszönhetően a különféle szervezetekkel és azok képviselőivel gördülékenyen tudom végezni munkámat.

Fontosnak tartom, hogy a szülésznői szakma minden szegmensében részt vegyek, dolgozom a mai napig szülőágy mellett, oktatok, a vezetésbe is belekóstoltam, egészség nevelek és a szakma érdekképviseletében, szakmai fejlesztésében is részt veszek.

Országos tagozatvezetői céljai, elképzelései:

Tagozatvezetőként fő célom a tagozat, a szülésznőség érdekeinek képviselete, amely a mi szakmánk vetületében elsődlegesen a szülésznők önállóságának növelését jelenti az én olvasatomban. Szeretném, ha évek múltán elérhető lenne az, ami az Uniós országokban már megvalósult, - a szülésznő önállóan végezheti a szülés észlelését és vezetését. Magyarországon ennek nincsen hagyománya, ezért számtalan akadályba ütközik minden vonalon. Azon felül, hogy a külső körülmények többszörösen is akadályoztak minden ezzel kapcsolatos törekvést az évek folyamán, maguk a bábák sem egységesek az önállóság óhajtása tekintetében. Mindezek ellenére úgy gondolom, hogy ez a jövő útja, a fiatalabb korosztály számára (is) meg kell teremteni az önálló munkavégzés feltételeit.

Hogyan tudja ezt a Kamara, a tagozat előmozdítani?

Az elmúlt években két nagy törvény, - melyben való munkálkodás éveket vett igénybe és azóta is tart- mutat a nagyobb önállóság irányába. Ezek a 35/2011 Kormányrendelet az otthonszülés szabályozásáról és a 26/ 2014 EMMI rendelet a várandósgondozásról. A törvényben foglaltak megnövekedett kompetencia tartalma lehetőséget ad a felelősségteljes, önálló munka kiteljesedésére.

Mindehhez elengedhetetlen, hogy a képzéssel is előmozdítsuk mindezt. Ezt részben a főiskolai oktatás folyamatos fejlesztéséből, illetve annak elméleti és gyakorlati egységének megteremtésből adódhat, illetve a szakmai továbbképzések nívós színvonalából.

A továbbképzést igazítani kívánjuk a szülésznők sajátos életviteléhez, vagyis ahhoz a „röghöz kötöttséghez”, amit a szülések vezetése miatti állandó készenlét jellemez. Ezért az egyik legmegfelelőbb továbbképzési forma, az e- learning továbbra is terveink között szerepel. A szülésznők több mint a fele már végzett továbbképzést ebben a formában az elmúlt évek során, a három, szülésznők részére készült e-lerning formájában.

Változatlanul fontos feladat lenne az önálló Szakmai Kollégium keretein belül való munkálkodás lehetősége,- ez a cél és lehetőség az elmúlt években hol közelebb hol távolabb került tőlünk.

Érdekképviseleti vonatkozásban, az utóbbi időszakban a szülésznők megfelelő közalkalmazotti besorolása és megfelelő bérezése volt a feladat, ez attól tartok továbbra is porondon marad.

Fontosnak tartom azoknak a kapcsolatoknak az ápolását, amely más szakmai szervezetekkel kapcsolatos,- az Ápolási Egyesülettel példaértékű a tagozat kapcsolata.

Az elmúlt évek ezeknek a gondolatoknak a jegyében telt, és megválasztásom esetén a jövőben is ezen szeretnénk munkálkodni. Az elkövetkező 4 éves időszak nagy feladata lenne számomra az „utódlás”, a következő generáció megtalálása és kinevelése, hogy tovább vihessék az Ügyet, és friss gondolatokkal segítség munkánkat.

Vissza az oldal tetejére

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK

Az Országos Szülésznői tagozat 2004. október 21-én alakult meg.
MESZK országos elnökségében a 2004. október 21-jén megtartott országos taggyűlés határozata alapján a Szülésznői tagozatot az országos tagozatvezető képviseli.

Szülésznői tagozat struktúrája

 • Országos tagozatvezető
 • Területi képviselő (megyei szinten)
 • Tagozati képviselő (helyi szinten)
 • Országos Küldött (3 fő)

 • A tagozati tagság

  A Szülésznői Tagozat tagja lehet minden olyan, a területi szervezetnél nyilvántartott kamarai tag, aki a tagozatba felvételét kéri, és a tagozat tagsági feltételeit teljesíti. Ugyanazon kamarai tag egyidejűleg egy szakmai tagozat tagja lehet.

  A szülésznői tevékenységhez szükséges

  Képzettséget igazoló dokumentumok. Működési nyilvántartás. MESZK tagság. A szinten tartó és új ismereteket adó továbbképzésen való rendszeres részvétel.

  Szülésznői tagozat feladatai

  A szülésznői tevékenység szakmai követelményeinek és érdekeinek megfogalmazása és kamarán belüli, és kívüli képviselete.
  A szülésznőket közvetlenül érintő jogszabály-módosítások, előterjesztések véleményezése.
  A tagozathoz tartozó tagok részére szakmai tanácsadás, szülésznői vélemény kialakítása és annak továbbítása az érintett kamarai döntéshozó testületekhez.
  A tagozathoz tartozó tagok szülésznői tevékenységének figyelemmel kísérése.
  Részt vesz az Alapszabály keretei között az etikai eljárásban.

  Egyetértési jogkör gyakorlása:
  A szülésznői szakképzés, szülésznői továbbképzés, vizsgáztatás követelményszintje kérdésében. A szakdolgozók képzésével, továbbképzésével foglalkozó intézmények keretszámainak meghatározásában. A szülésznői tevékenység gyakorlásához szükséges hatósági engedélyezés feltételrendszerének meghatározásában.

  Véleményezési jogkör gyakorlása:
  A tagok szülésznői tevékenységét ill. anyagi helyzetét közvetlenül befolyásoló, valamint az egészségügyet egyéb módon érintő jogszabályok tervezetei előkészítésében, a szülésznői tevékenység szervezeti és működési rendjének kialakításában.Vezető megbízású szakdolgozók megbízása, ill. a vezető megbízású szakdolgozók felmentése terén.
  Egyéb, a tagok szülésznői tevékenységét elősegítő feladatok ellátása.Bizottságokban való részvétel: a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottságban dolgozik tagozatunk.
  Kapcsolattartás más tagozatokkal, szervezetekkel, Egészségügyi Minisztériummal.
  Társszakmákkal együttműködés kialakítása.

  Szülésznői tagozat munkájának célja

  Segíteni a szülésznőket szakmai kérdésekben, etikai ügyekben. Erősíteni az összetartást, összetartozást. A szülésznőket érintő ügyek önálló intézése. Meghatározni és képviselni a szülésznők szakmai, gazdasági és szociális érdekeit. Hozzájárulni az egészségpolitika alakulásához, valamint a lakosság egészségügyi ellátásának javításához.
  Vissza az oldal tetejére

  Gyakran használt funkciók

  Felnőttképzési nyilvántartási szám: B/2021/001616
  • Állásbörze
  • Biztosítás
  • Választások 2022